Sıkça Sorulan Sorular

Bitkilerde penetrasyon nedir

Bitki yüzeyine yapışan appresorium'un alt kısmında çok ince ve küçük bir misel uzantısı meydana gelir. Bu uzantıya “penetrasyon çivisi” denir. Penetrasyon sadece mekaniksel bir basınçla gerçekleşmeyebilir. Girişte ayrıca hücre duvarını eritici bazı enzimlerde rol oynayabilir.

Bitkilerde Konukçu ne demek?

Konukçu bitki; Bitkinin hastalık oluşumuna katkısı hastalık etmenine elverişli olmaktır.

Fizyolojik solgunluk nedir?

Solgunluk : Bitkilerin transpirasyonla kaybettikleri suyu karşılayamamaları sonucu hücrelerinin turgorunu kaybederek pörsümesidir. Çeşitli sebeplerle bitki bünyesinden aşın su kaybı, iletim demetlerinin tıkanmasıyla su iletiminin aksaması yada topraktan yeterince su alamama gibi durumlarda solgunluk ortaya çıkar.

Fungusların neden olduğu bitki hastalıkları?

KÜLTÜR BİTKİLERİNDE GÖRÜLEN FUNGAL HASTALIKLAR

  • Fungus (mantar) nedir.
  • Leke hastalıkları
  • Külleme ve mildiyö hastalıkları
  • Şekil Bozuklukları
  • Yanıklık ve Çürüklükler.
  • Kök Çürüklükleri.
  • İletim Demeti Hastalıkları
  • Kanserler.

Bitkide dayanıklılığa etki eden faktörler nelerdir?

Her iki dayanıklılık formunda da sıcaklık ve ışık etkili faktörlerdir. Bitkilerde uyarılmış dayanıklılık, fungus, bakteri, virüs, sınırlı mikrobiyal infeksiyon, yaralanma (biyotik), ultraviole, ve kimyasal maddelerin uygulanmasıyla (abiyotik) gerçekleştirilir.

Bakterilerin bitkiye giriş yolları nelerdir?

Bitki patojeni bakterilerin farklı yayılma yolları vardır. Bu yollar üretim materyali, toprak, su, rüzgar, böcekler, diğer hayvanlar veya insanlardır.

Kültür bitkilerinde kayıplara neden olan etkenler?

Kültür bitkilerini etkileyen hastalık etmenleri olan fungus, bakteri, fitoplazma, virüs ve viroidler nedeniyle önemli ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. Bu hastalık etmenleri farklı yaşam döngülerine sahip olup bitkilerdefarklı şekillerde zarara neden olmaktadır.

Bitkilerde Rozetleşme nedir?

Rozetleşme : Bitkilerde boğum aralarının uzayamaması halidir. Yapraklar kısa gövdelerin ucunda çiçek taç yaprakları gibi bir arada oluşurlar. Bu belirtiye kamçılaşma da denir. … Bitkinin çiçek veya meyvelerinin gelişememesi şeklinde belirli bazı organlarda oluşabildiği gibi bitkinin tümünü de etkileyebilir.