Sıkça Sorulan Sorular

Hangisi satranç oyunu ile alakalı terimlerden biridir

Caissa (“Kaisa”): Mitolojide satranç ilahesi. Çatal: Bir erin iki taşa karşı aynı anda saldırısı. Çifte Şah: Bir taşın hareketiyle hem kendisinin hem de önünü açtığı taşın şah çekmesi durumu. Çifte Vuruş: İki tehdit birden yapılması.

Satrançta KIŞ ne demek?

Kiş çekme. Taşlar: Şah, Vezir, Kale, Fil, At ve Piyon'ların tümünü kaplayan bir deyimdir.

Satranç taşına ne ad verilir?

Figürlerin sırası, beyaz taşlar için soldan sağa; şu şekildedir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil ile at ve kaledir. Siyah taşlar için de, bunun tersi geçerlidir. Vezir, her iki tarafta oyunculara verilecek renk ile aynı rengi taşıyan karenin üzerindedir.

Satrançta çıkmaz ne demek?

Satrançta çıkmazın tanımı şu şekildedir: Stalemate, özel bir beraberlik türüdür. Hareket edecek oyuncunun yasal hamlesi olmadığı ancak kontrol altında olmadığı bir durumda ortaya çıkar. Satranç kurallarına göre, çıkmaz oyunu berabere bitirir. Çıkmaz, genellikle oyunun sonunda ortaya çıkan bir kaynaktır.

Satrancı kim icat etti?

Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. — 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan'dan kalmadır. Daha sonra satranç İran'a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ya yayılmıştır.

Satranç anlamı nedir?

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunu. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir. … Taraflar beyaz ve siyah renkli taşları alır, her oyuncunun bir seferde bir hamle yapmasıyla oyun gelişir. Oyunun başında beyaz ve siyahların 16 taşı bulunur.

Satrancın ilk adı nedir?

Satrancın Tarihçesi Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. — 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan'dan kalmadır.

Şah mat yapan taş yenir mi?

En iyi şahtan kurtulma yöntemi şah çeken taşı almaktır. Yukarıda Siyah Fil Beyaz Kaleyi alabilir. Siyah şah kaçamaz, taş kapatamaz ve şah çeken taşı alamaz. Bu durumda “Şah Mat” yaparak oyunu kazanmıştır.