Sıkça Sorulan Sorular

Iş sözleşmesi nasıl feshedilir

Bu doğrultuda İşçi ile işveren arasında bulunan ilişkisi, taraflardan birinin iradesi ile bitirildiğinde akdi feshedilmiş olur. İş akdinin feshi, buna yönelik irade ile taraflardan birinin diğer tarafa sözlü veya yazılı olarak bunu beyan etmesi ile fesih gerçekleşir.

Imzalanan iş sözleşme nasıl iptal edilir?

İşçi, sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).

İşçi hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?

İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.

Sözleşme nasıl fesih edilir?

İşçi ve işveren arasındaki bağın bozulması sonucu taraflar hemen ya da belirlenen bir tarihte iş sözleşmesinin feshi konusunda anlaşabilirler. Öte yandan iş sözleşmesi tek taraflı olarak ihbarlı ya da ihbarsız bir şekilde de sonlandırılabilir.

İşçi sözleşmeyi feshederse ne olur?

Feshe bağlı olarak işçi veya işverene yukarıda bahsettiğimiz tazminat sorumluluğu doğar. İş Kanunu 25/2'ye göre fesih haricinde işçi kıdem tazminatı alır. İşçi haksız olarak iş sözleşmesini sona erdirmişse kıdeme hak kazanamaz. İhbar tazminatı söz konusu olmaz.

İş sözleşmesi kaç gün içinde iptal edilir?

4857 sayılı İş Kanunu'da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.

İşçi tarafından haklı fesih nasıl yapılır?

Bu haklı fesih dilekçesi için ilgili duruma dair işverenin tutanak tutması ve tutanakta imzası bulunan tanıkların beyanlarının saptanması yeterlidir. İş sözleşmesinin işçi tarafından feshi sonucuna ulaşabilmek için sözleşmeyi feshettiği iddia edilen tarafta, yani işçide fesih iradesinin bulunması gerekmektedir.

İşçi nasıl haklı fesih yapar?

İşçinin Haklı Nedenle Feshi

  • İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
  • İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü, işveren yahut başka bir işçi, bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.