Sıkça Sorulan Sorular

Kuranda faiz kaç yerde geçer

Faiz kelimesi kuranda kaç yerde geçer?

Kuran'da faiz ile ilgili birçok ayet vardır. Bakara suresi 188, Bakara suresi 275, Bakara suresi 276, Bakara suresi 278, Bakara suresi 279, Ali İmran suresi 130, Nisa suresi 29, Nisa suresi 30, Nisa suresi 31, Nisa suresi 161 ve Rum suresi 39. Ayetler faizle ilgili ayetlerdir.

Faiz Kuranda ne diye geçer?

İslam'da kesin bir ifadeyle yasaklanmış olan faiz hakkında çok sayıda ayet, hadis ve alimlerin sözleri vardır. Ayet ve hadislerde "ribâ" olarak geçen faiz vermek ve almak her yasaklanmıştır.

Faizin her türlüsü haram mıdır?

İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.

Allah faizi neden haram kıldı?

Faiz toplumsal sürtüşme ve huzursuzlukları ortaya çıkardığı için haram kılınmıştır. Faizden kazanç elde eden kişinin malı artmaz, sayısal olarak artar gibi görünse de hakikatte bereketi gider ve zarar verir.

Faiz yiyen cennete girer mi?

Faiz yiyen eğer affolmazsa yediği faiz kadar cezasını çektikten sonra eğer zerre kadar bile imanı var ise cennete gidecek. Müslüman birisi dağlar kadar bile günah işlese (faiz yemek dahil) imanlı öldüğü takdirde sonunda yine cennete gidecek.

Peygamber efendimiz faiz için ne demiştir?

Allah'ın haram kıldığı faizle ilgili olarak Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed de şöyle buyurur: «Faiz pek çok türü olan bir haramdır. Faizin yaygınlaştığı toplum, kendisini ilahî cezalara hazırlamış olur.»

Bankaya para yatırıp faiz almak günah mı?

"Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara 'vadeli mevduat hesabı' denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.