Sıkça Sorulan Sorular

Mevzuat ne demek

Mevzuat tanımı nedir?

Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur. … Mülga edilmediği sürece ilgili Anayasa değişikliğinden önce yayımlanan tüzük ve kanun hükmünde kararnameler halen yürürlüktedir.

Mevzuatın diğer adı nedir?

— Kanun, yasa. — Kanun Hükmünde Kararname. — Tüzük. — Yönetmelik.

Mevzuat nedir örnekleri?

1 . Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb.nin bütünü: Cümle içinde kullanımına örnek: “Mahkemenin hangi süre içinde başlaması gerektiğine dair bir kayıt da yoktu mevzuatta.”- Ç.

Mevzuat ne demek TDK?

Mevzuatı Türk Dil Kurumu şu şekilde açıklamaktadır: — Bir devlette yürürlükte olan kanun, tüzük, yönetmelik bütünü. — Eski zamanlarda ticaret işlemlerinde kullanılan sandık, çuval ve teneke gibi içine ticaret malı koyulmakta olan koyacaklar.

Mevzuat oluşturmak ne demek?

Mevzuat, bir ülkede yapılan anayasa, tüzük, yönetmelik gibi resmi organlar tarafından hazırlanan kuralların bütünü olarak bilinmektedir. Devletin organları ve kurumları, belirlenen bu kurallar ve yönergeler çerçevesinde faaliyetlerini sürdürürler.

Tüzel ne demek TDK?

Tüzel TDK kelime anlamı hakkında detaylar. Sıfat olarak kullanılan tüzel kelimesi TDK açısından, 'Hukukla ilgili, hukuki ya da hukuksal' biçiminde ifade edilmektedir. Diğer taraftan hükümle ilgili ya da hükmi şeklinde de değerlendirildiğini söylemek mümkün.

Genelgenin diğer adı nedir?

Genelge ya da tamim yönetmeliklerin uygulanmasında yol göstermek amacıyla ilgililere gönderilen yazıdır.