Sıkça Sorulan Sorular

Nispet ekinin kullanımı

3. Nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır: (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) vb.

Nispet I’SI nasıl kullanılır?

tdk diyor ki: "nispet i'sinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için düzeltme işareti kullanılır: (türk) askeri ve askerî (okul), (atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar)." öyleyse, gerektiğinde kafaya şapka: parmaklar alt 140'a.

Şapka işareti nerelerde kullanılır?

Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır. Hâlâ, dergâh, rüzgâr, dükkân, kâgir, kâğıt, kâtip, kâr, kâse, kâtip, Mevlâ, hâl, mekân, meselâ, mübâlâğa, mükâfat, mülâkat, müptelâ, şelâle, yâr, istiklâl, Kâbe, duâ, emektâr, Hakkâri gibi.

Nispet eki nedir ve örnekleri?

Nispet i'si denen bir ek var, Arapça kökenli kelimelerin sonuna geliyor ve ona aidiyet veriyor. Türkçede bazen “-sel, -sal” ekiyle karşılanıyor. Hukuki – hukuksal, bedenî – bedensel, tarihî – tarihsel gibi. Ama örneğin “hakiki” kelimesini bu ekle tamamlayamıyoruz onun yerine gerçek diyoruz.

Nispet eki ne demek?

önceden türkçedeki belirtisiz ad tamlamalarında tamlanan eki [-(s)i] ve sıfat tamlamalarında tamlayan eki olarak kullanılan fakat şu an bazı sözcükler dışında yerine iyelik eki kullanılan ek. tekel bayisi (tekel tamlayan, bayi tamlanan. “bayii” değil. önceden bayiî şeklindeydi.)

Nispet eki nerede kullanılır?

3. Nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır: (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) vb.

Inceltme işareti nasıl yapılır?

a. İnceltme görevi – Bazı yabancı kelimelerde –Türkçede kalın ünlülerle birlikte kullanılmayan– ince ünsüzler (g, k, l) vardır. Bu ünsüzlerin ince olduğunu, yani ince okunmaları gerektiğini kendilerinden hemen sonra gelen kalın ünlülerin (a, u) üzerine düzeltme işareti koyarak anlarız.

Dahil şapkalı mı?

Dâhil sözcüğü de aynı şekilde Arapça kökenli (dāḫil) bir kelime olup; iç, içinde,…ile birlikte anlamına gelmektedir. “Ben dâhil böyle olmasını istedim” derken ya da “KDV dâhil” derken şapkalı “â” harfi ile yazılır ve “â” harfi uzatılarak okunur. Dilimizde “dâhil olmak” ve “dâhil etmek” kullanımları da mevcuttur.