Sıkça Sorulan Sorular

Olay yeri inceleme nasıl yapılır

1. Olay Yeri İnceleme Ekiplerinin topladıkları parmak izi, avuç izi, ayakkabı izi, alet izi vb. deliller yerel imkanlarla öncelikle arşiv araştırmasına tabi tutulurlar. Ancak kan, meni, tükürük vb. laboratuar incelemesini gerektiren bulgular mukayeseleri yapılmak üzere Kriminal Laboratuarlarına gönderilir.

Olay yeri inceleme metotları nelerdir?

olay yeri inceleme yöntemleri nelerdir? suç delili olabilecek malemeler (bıçak, ateşli/ateşsiz silah, tornavida, kovan, mermi çekirdeği vs) öncelikli olarak olay yerinde bulunmaya çalışılır. bu bağlamda delilleri sınıflandırırsak, 3 çeşit delil bulunur. bunlar beyan delilleri, belge-vesika delilleri- maddi delillerdir.

Olay yeri inceleme kaç günde çıkar?

Kriminal İnceleme Raporu Ne Kadar Sürmektedir? Mahkemeler tarafından bilirkişiye ortalama 1 ay süre verilmekte, bilirkişi, yaptığı ilk değerlendirmede inceleme sürecinin uzayacağı kanaatine varırsa mahkemeden ek süre talep etmekte, mahkeme bilirkişiye 3 aya kadar ek süre vermektedir.

Olay yeri inceleme neler yapar?

Meydana gelen olaylarla ilgili incelemeler yaparak iz, belirti ve emare gibi suç unsurlarının araştırılıp, bunların teknik ve bilimsel yöntemlerle tespit etme, kayıt altına alma, toplama, ambalajlama ve incelenmek üzere ilgili birimlere gönderme aşamalarının bütününe “Olay Yeri İnceleme“ denir.

Olay yeri inceleme polisi nasıl olur?

Bir suçun işlenmesi durumunda şüpheliyi, olay yerinde bulunan delilleri araştırmak, bulmak için görevli kişidir. Olay inceleme polisi olayların niteliğine göre incelettirmek, geliştirmek ve değerlendirmek ile ilgilenirler. … Olay inceleme polisi olmak için önce polis olmak gerekir.

Olay yerine giden ilk ekibin görevleri nelerdir?

Olay yerine ilk ulaşan ekibinin öncelikli görevi, suçun aydınlatılmasında ve suçluya ulaşılmasında esas teşkil edecek potansiyel delillerin kaybolmasını ve zarara uğramasını engellemektir. Bunun için polis, suçlunun mutlaka bir iz bıraktığı varsayımından yola çıkmalı, çok dikkatli ve titiz olmalıdır.

Jandarma olay yeri inceleme ne yapar?

Yetkili makamların talimatları doğrultusunda Jandarma Genel Komutanlığına ait tesislerde veya sorumluluğundaki arazi, bölge ve atış sahalarında bulunan patlayıcı maddelerin, keşif, tespit ve teşhisini yapar, etkilerini değerlendirerek imkân ve kabiliyetleri içerisinde ise müdahale eder.

Olay yeri inceleme iznini kim verir?

Olay yeri herkesin girip çıkabileceği kamuya açık alanlardansa, adli kolluk kendiliğinden, emir veya karar gerekmeden inceleme yapabilir (AramaY 9/1).