Sıkça Sorulan Sorular

Türkiyenin su kaynakları

Türkiye’nin su kaynakları nelerdir?

Akarsular, göller, yeraltı suları, kaplıca ve maden suları, denizler ve okyanuslar. … DSİ'nin verilerine göre, Türkiye'de yıllık yağış, ortalama olarak 642,6 mm.'dir ve bu yolla gelen su miktarı, yılda, ortalama olarak 501 milyar m3 civarındadır.

Türkiye su kaynakları bakımından kaçıncı sırada?

12.226.000 ton ( ,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır. Dünyada su en fazla yaklaşık yüzde 80 oranında tarım amacıyla kullanılmaktadır.

Su kaynakları adları nelerdir?

Yeryüzündeki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kar ve buzullar ile yer altı suları oluşturur. Yeryüzündeki sular sürekli bir döngü içerisindedir.

Ülkemizdeki tatlı su kaynakları nelerdir?

Tatlı su kaynakları olarak;

  • Yer altı suları,
  • Kaynak suları,
  • Akarsular,
  • Göl ve göletler,
  • Denizler sayılabilir.

Ülkemizin su kaynakları yeterli midir?

Türkiye'nin suyu Dünya ölçülerine göre yıllık kişi başına düşen su miktarı 1000 m3'ten az ülkeler su fakiri, 2000 m3'ten 3000 m3'e kadar olan ülkeler az suyu olan, 8000 m3'ten fazla olan ülkeler su zengini ülkeler olarak adlandırılıyor. Bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülmektedir.

Su kaynakları nelerdir coğrafya?

Dünya üzerindeki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller, yeraltı suları, bataklıklar, kalıcı kar ve buzullar oluşturur. … Okyanuslar ve denizler yeryüzündeki suların yaklaşık %97'sini oluşturur. Tatlı suların ise yarısından fazlası buzullar hâlindedir.

Türkiye su kaynakları bakımından hangi sınıfa girmektedir?

Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarımız 1,700 m3 dolayındadır. Bu rakam, bölge ülkelerine oranla daha çok su kaynağına sahip olmasına karşın ülkemizi "su azlığı yaşayan" ülkeler sınıfına sokmaktadır.