Sıkça Sorulan Sorular

Cenazeyi yıkayan kişiye ne denir

Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmí terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir. Ölünün defne hazır hále getirilmesi için yapılan hazırlıklara techiz, ölünün yıkanmasına gasil, ölüyü yıkayana gassal, kefenlenmesine tekfin, musalláya ve namazdan sonra kabristana taşınmasına teşyí, kabre konulmasına defin denir.

Kadın Gassala ne denir?

Antalya Büyükşehir Belediyesi Uncalı Mezarlığı gasilhanesinde görev yapan 8 kadın gassal (ölü yıkayıcı) yılda 10 bine yakın ölüyü yıkayıp, temizleyip, kefenliyor. İmam Hatip Lisesi mezunu kadınlar, ismi bile korkutucu olan mesleklerini severek yapıyor.

Cenazeyi kim yıkar?

Ölüyü kim yıkar? Erkek ölüyü erkek, kadın ölüyü kadın yıkamalıdır. Yıkayan kişiler abdestli olmalıdır. Yıkayıcının gayri müslim olması mekruh olmakla birlikte müslüman bir ölüyü yıkayacak müslüman kimse yoksa bu takdirde gayri müslim yıkasa da olur.

Cenaze yıkamaya kimler girebilir?

Erkek olan ölüyü yıkamaya en fazla layık olan erkek, onun cenaze namazını kıldırmaya en fazla hak sahibi alanıdır. Kadın olan ölüyü yıkamaya en layık olan ise kadınlar ise onun akrabalarıdır. … Daha sonra yabancı kadın, daha sonra da -namaz kıldırma sırasına uygun olarak[kadının] erkek akrabaları gelir.

Ölen bir insan neden yıkanır?

Ölünün âdeta yeni doğmuş gibi yıkanması, bir yönüyle yeniden doğuşu sembolize etmekte; başka bir yönüyle de fanî yolculuğun, yani dünya hayatının kendi üzerinde bıraktığı kir, toz ve bulaşıkları gidermeyi temsil etmektedir.

Yıkayana ne denir?

Ölünün defne hazır hále getirilmesi için yapılan hazırlıklara techiz, ölünün yıkanmasına gasil, ölüyü yıkayana gassal, kefenlenmesine tekfin, musalláya ve namazdan sonra kabristana taşınmasına teşyí, kabre konulmasına defin denir.

Gassallik ne demek?

Kelime anlamı üzerinden ölüleri yıkayan kişilere gassal denir. Türkiye'de vefat eden kişiler için İslami usullere uygun şekilde defin yapılır. Bu işlem gerekli yerlerde ve zamanlarda Cami imamı ya da gassallar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Ölüyü herkes yıkayabilir mi?

Bütün Sünni mezheplere göre cenazeyi en yakını yıkamalıdır. Hatta bazı Sünni mezheplere göre eşler bile birbirlerinin cenazelerini yıkayabilir. … Cenaze yıkamak, kefelenmek, kabre koymak gibi uygulamalar hadislere dayalı bir gelenektir. Hatta cenaze namazı dahi bir duadan ibarettir.