Sıkça Sorulan Sorular

Danıştay yürütmeyi durdurma kararları

Yürütmenin durdurulması kararını yalnızca Danıştay, Bölge İdare ve İdare mahkemeleri verebilir. Çünkü yürütmenin durdurulması kararı yalnızca idari işlemlere ve idari yargı kararlarına karşı verilebilir. Yürütme durdurma kararı verilebilmesi için harç yatırılması gereklidir.

Danıştay yürütmeyi durdurma kararını ne kadar sürede verir?

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/8. Maddesine göre; Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır. Yine aynı kanunun 27/9. Maddesine göre; Yürütmenin durdurulmasına dair verilen kararlar onbeş gün içinde yazılır ve imzalanır.

Yürütmeyi durdurma kararı hangi durumlarda verilir?

Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verebilir.

Danıştay kararları ne kadar sürer?

İtiraz edilen merciler dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman kesinleşir?

Yürütmenin durdurulması kararı, mahkemece kaldırılmadığı sürece dava sonuçlanıncaya kadar devam eder. Eğer mahkeme davayı esastan reddederse YD kendiliğinden sona erer.

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman uygulanır?

Yürütmenin durdurulması kararı verilen bir idari davada, bu karar idareye tebliğden itibaren 30 gün içinde uygulanmak zorundadır.

Idare mahkemesi kararı kaç günde verir?

Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Kanunda altı ay kuralı bulunsa da fiilen bu süreler artabilmektedir.

Danıştayda temyiz süresi ne kadardır?

Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır. g) Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.